Meteen naar de inhoud
shopping ads steenwijk logo

Verkoop je producten op marketplaces

Wat zijn marketplaces?

Marketplaces zijn internetplatformen waar je jouw producten kunt verkopen. We kennen allemaal Marktplaats en Bol.com maar ook Kleertjes.com, Decathlon en zelfs Blokker.nl bieden producten van andere winkels aan op hun website.

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland groeien marktplaatsen exponentieel. En dat is ook niet gek. Dankzij platformen zoals Amazon en Bol.com bereik je in één keer een miljoenen publiek.

Het inzetten van marketplaces biedt enorm veel voordelen. Naast het hebben van een extra verkoopkanaal, met omzetgroei als gevolg, biedt het ook naamsbekendheid. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er steeds meer consumenten hun online zoektocht beginnen op dergelijke marktplaatsen. Het is dus belangrijk om ook hier aanwezig te zijn.

Online marketplaces bieden Nederlandse webwinkels verschillende voordelen bij het adverteren van hun producten. Hieronder staan enkele van deze voordelen123:

  • Verhoog je omzet: Adverteren op marketplaces kan helpen om de producten van webwinkels meer onder de aandacht te brengen bij consumenten en daarmee meer sales te genereren.
  • Creëer meer merkbekendheid: Adverteren op marketplaces kan helpen om de naamsbekendheid van een webwinkel te vergroten.
  • Verzamel reviews: Adverteren op marketplaces kan helpen om meer reviews te verzamelen voor de producten van een webwinkel.
  • Win van je concurrent: Adverteren op marketplaces kan helpen om de concurrentiepositie van een webwinkel te verbeteren.
  • Betaal pas wanneer iemand op jouw product klikt: Webwinkels betalen alleen voor advertenties wanneer iemand op hun product klikt.
  • Bereik potentiële nieuwe klanten: Adverteren op marketplaces kan helpen om nieuwe klanten te bereiken die anders misschien niet bekend zouden zijn met de webwinkel.
  • Boost je merk: Adverteren op marketplaces kan helpen om het merk van een webwinkel te versterken.

Is verkopen via Marketplaces duur?

De kosten voor verkopen op marketplaces zijn liggen gemiddeld tussen de 8% tot 18% van je omzet. Meestal bestaat dit uit een maandelijkse bijdrage aangevuld met een percentage van je omzet. Soms worden nog opstartkosten gerekend maar onder druk van toenemende concurrentie zien we dat steeds minder vaak. Daarnaast zijn er nog spelregels waar je aan moet voldoen omtrent afhandeling van retouren of verplichte gratis verzending enzo. Iedere marketplace heeft zo zijn eigen regels hierin.

Of dat duur is? Dat is de vraag. Marketplaces zijn doorgaans goed vertegenwoordigd in de zoekmachines waar de kosten van adverteren de laatste jaren enorm zijn toegenomen. En je betaald alleen als er ook daadwerkelijk een verkoop is geweest. En als je nu op Google adverteert en je haalt een ROAS van 7, wat tegenwoordig goed te noemen is. Dan betekend dat ook 14,3% kosten.

Affiliate marketing

Anders dan marketplaces is het bij Affiliate marketing. Voor kleinere websites die producten van anderen aan willen promoten is het niet rendabel om een marketplace netwerk op te zetten. Daarvoor zijn er Affiliate netwerken. Een affiliate netwerk is een tussenstation tussen aanbieders van producten en de verschillende websites die deze promoten.

Jij levert jouw bedrijfsinformatie en producten aan bij de affiliatepartner en alle aangesloten websites kunnen daarvan gebruik maken om deze informatie te verspreiden.Dit kunnen vergelijkingssites zijn maar ook bloggers op speciefieke websites kunnen met jouw materiaal aan de slag om hun publiek jouw verhaal te vertellen. De affiliate partner regelt de samenwerking, toestemmingen en vergoedingen. Uiteraard tegen een kleine fee. De kosten van affiliatepartners zijn vergelijkbaar met die marketplaces.

Ook de mogelijkheid tot het aanleveren van een product feed wordt door een affiliate partner geboden zodat publishers ook uit assortiment kunnen kiezen wat zij hun bezoekers willen laten zien

Je betaalt alleen een vergoeding per verkoop of klik. Ook wel CPS (Cost Per Sale) genoemd. Een percentage rond de 10% is hier gangbaar afhankelijk van de markt waarin je je beweegt.

Werken met Affilates is meer dan alleen je product verkopen met behulp van een tussenpersoon (publisher). Het is ook een uitstekend manier om te werken aan je branding of om relevant verkeer naar je website te krijgen.

Laat ons jouw webshop koppelen aan Marketplaces en Affilatesplatformen

Integratie met ieder systeem

Wij zorgen ervoor dat jouw bedrijf en producten op de juiste manier terecht komt bij alle betrokken partijen. Daarnaast zorgen wij voor het aanleveren van banners, bedrijfsteksten, logo’s en een goede product feed. Onze software kan integreren met vrijwel elk systeem. En wij gaan samen met jou op zoek naar de beste manier om jouw bedrijf te promoten. De integratie kan met een standaardkoppeling of met een maatwerkoplossing.

Wil je meer weten over wat voor jou de mogelijkheden zijn van adverteren via Marketplaces en Affiliatesites? Stuur dan even een berichtje en leggen het graag uit.