Meteen naar de inhoud

Server side tagging vs Client side tagging

clients side tagging vs server side tagging

De termen ‘server-side’ en ‘client-side’ verwijzen naar de locatie waar taken of processen worden uitgevoerd in een webapplicatie.

Wat is Serverside?

Server-side verwijst naar de processen die worden uitgevoerd op je webserver, Dat is de locatie waar je website wordt gehost. Deze processen worden doorgaans al door de server uitgevoerd voordat de website of webpagina op het apparaat van de gebruiker wordt afgeleverd zoals het ophalen van gegevens uit een database, het weergeven van een webpagina of het verwerken van gebruikersinvoer.

Wat is Clientsite?

De clientzijde daarentegen verwijst naar processen die worden uitgevoerd op het apparaat van de gebruiker. Meestal gebeurd dit in de webbrowser van de gebruiker. Deze processen worden uitgevoerd nadat de webpagina op het apparaat van de gebruiker is afgeleverd zoals het weergeven van een webpagina, het afhandelen van gebruikersacties of het uitvoeren van code. Zie ook:

Wat is er zo belangrijk aan?

Een van de belangrijkste verschillen tussen processen aan de serverzijde en aan de clientzijde is de hoeveelheid controle en toegang tot bronnen die elk heeft. Processen aan de serverzijde hebben toegang tot de bronnen van de server, zoals de CPU, het geheugen en de opslag, evenals tot alle databases of andere servers die de webapplicatie gebruikt. Processen aan de clientzijde hebben daarentegen alleen toegang tot de bronnen van het apparaat van de gebruiker, zoals de CPU, het geheugen en de opslag.

Verschil in veiligheid

Een ander verschil tussen processen aan de serverzijde en aan de clientzijde is het niveau van vertrouwen dat erin kan worden gesteld. Omdat processen aan de serverzijde op de webserver worden uitgevoerd, zijn ze doorgaans veiliger en minder kwetsbaar voor manipulatie of kwaadaardige aanvallen. Processen aan de clientzijde worden daarentegen uitgevoerd op het apparaat van de gebruiker, wat betekent dat ze mogelijk minder veilig zijn en gevoeliger voor manipulatie of aanvallen.

Samenvatting

Samenvattend verwijzen server-side en client-side naar de locatie waar bepaalde taken of processen worden uitgevoerd in een webapplicatie. Processen aan de serverzijde worden uitgevoerd op de webserver, terwijl processen aan de clientzijde worden uitgevoerd op het apparaat van de gebruiker. Deze processen hebben verschillende niveaus van toegang tot bronnen en vertrouwen, en spelen verschillende rollen in het algehele functioneren van een webapplicatie.