Tagmanager

Wat is Google Tag Manager?

Google Tag Manager is een tag beheersysteem waarmee je tags van verschillende platformen kan beheren. Google Tag Manager biedt de mogelijkheid om zelf trackingcodes op de website te implementeren, zoals bijvoorbeeld de UA code van Google Analytics, de Facebook pixel of de LinkedIn Insight Tag. Daarnaast biedt Google Tag Manager je de mogelijkheid om geavanceerde metingen te doen, zoals scroll diepte of klikken op telefoonnummers zonder de hulp van de web bouwer. Het installeren van de Google Tag Manager code is vrij gemakkelijk.

Google Tag Manager te installeren.

Stap 1: Tag Manager account aanmaken

Om te kunnen beginnen heb je een account nodig. Deze kun je aanmaken door de pagina van Google Tag Manager te bezoeken. Vervolgens klik je op de knop ‘account maken’

Stap 2: Basis instellingen

Vervolgens kun je het account instellen en maak je een container binnen Tag Manager aan. Een container is de plek waar je alle verschillende tags en metingen in opslaat. Als accountnaam kun je de naam van jouw bedrijf invullen. Vervolgens kies je het land waarin het bedrijf actief is. Onder ‘containernaam’ kun je het domein van jouw bedrijf invullen of de container een andere naam naar keuze invullen. Vervolgens klik je op de knop ‘internet’ als je Tag Manager aanmaakt voor een website.

Stap 3: Google Tag Manager code plaatsen

Zodra je een account hebt aangemaakt, verschijnt onderstaande tekst in beeld. Om gebruik te kunnen maken van Google Tag Manager, is het nodig om de code die in beeld verschijnt op de website te plaatsen. Het eerste stukje code moet zo hoog mogelijk in de <head> geplakt worden. En het tweede stukje code moet na de openingstag <body> worden geplaatst. Het is belangrijk dat deze twee stukjes code op elkepagina van de website worden geplaatst.

Stap 4: Controleren of de code goed staat

Nadat je de Tag Manager code op de website hebt geplaatst, kun je controleren of alles goed is gegaan. Dit doe je door rechtsboven op de knop ‘voorbeeld’ te klikken. Vervolgens komt onderstaand scherm in beeld. Als je onderin de ‘debug mode’ ziet, is de GTM code goed geïnstalleerd.