shopping ads steenwijk logo

Mollie factuur verwerken

Hoe verwerk ik een Mollie factuur in mijn boekhouding?

Het boeken van PSP transacties is boekhoudkundig nogal een dingetje. Je maakt namelijk eerst facturen voor je klanten aan maar van iedere betaling komt steeds net te weinig op je bankrekening om de factuur af te kunnen boeken omdat de PSP zijn fee heeft ingehouden. En na een maand krijg je dan een factuur van jouw PSP die je eigenlijk al betaald hebt maar nog wel moet boeken.

Wat is een Payment Service Provider? ( PSP)

Payment Service Providers in Nederland zijn bedrijven die online betalingen in je webshop of via een betaallink voor je afhandelen. Zij leggen voor hun klanten de contacten met alle mogelijke banken en betaaldiensten zodat jij maar met 1 partij zaken hoeft te doen. Je kan dan gebruik maken van verschillende online betaalmethodes zoals iDEAL voor Nederland, creditcards, incasso’s, PayPal, Bancontact voor België en Sofort voor Duitse klanten.

In Nederland zijn er meer dan 20 verschillende PSP’s actief en die hebben allemaal hun voor- en nadelen. De meest bekende is Mollie. mede ook omdat Mollie dagelijks uitbetaald en niet per week is het voor veel beginnende webshops een dankbare keuze. De tarieven voor bijvoorbeeld iDEAL transacties variëren ongeveer van € 0,25 tot € 0,50 per transactie.

Hoe werkt een Payment Service Provider?

Wanneer jouw klant zijn winkelwagentje wil afrekenen stuurt jouw website de klant door naar de PSP. Daarbij worden alle benodigde gegevens zoals ordernummer, klantnummer en totaalbedrag meegestuurd. Wanneer de klant betaald heeft stuurt de PSP weer een seintje terug naar de webshop om aan te te geven dat de transactie gelukt is. Naargelang je afspraak met de PSP stort deze het geïncasseerde bedrag op jouw rekening na aftrek van zijn fee. Periodiek, meestal per maand, krijg je dan een overzicht van alle betalingen en de fee’s die de PSP heeft ingehouden. Dit is dan jouwde maandfactuur. Het beste kun je hiervoor gebruikmaken van een tussenrekening en kruisposten.

Hoe boek ik een Mollie Factuur?

Hieronder vind je een voorbeeld van het verwerken van een facturen via Mollie via een tussenrekening met het programma E-Boekhouden. Maar dit principe is dit toepasbaar voor iedere Payment Service Provider en boekhoudprogramma.

We gebruiken hiervoor de volgende grootboeknummers: 

  • 1000 Betaalrekening
  • 1020 Tussenrekening Mollie
  • 1300 Debiteuren
  • 2000 Kruisposten
  • 4550 Bankkosten
  • 8000 Omzet goederen

Voorbeeld:

Je verkoopt op 1 mei een paar schoenen voor in totaal € 57,20 in je webshop en je maakt een factuur die je naar de klant stuurt. Dit boek je als volgt:

DatumRekeningDebitCredit
01-05-20208000 Omzet Goederen € 57,20
01-05-20201300 Debiteuren€ 57,20 

En omdat je al een melding hebt gehad van Mollie dat de betaling gelukt is kun je factuur ook gelijk al afboeken als betaald maar niet via je bank maar eerst via de Tussenrekening Mollie. Want je hebt het geld immers nog niet. Dit gaat als volgt:

DatumRekeningDebitCredit
01-05-20211300 Debiteuren € 57,20
01-05-20211020 Tussenrekening Mollie€ 57,20

Een week later betaalt Mollie het bedrag uit, maar wel met inhouding van € 0,35 ( 0,29 + btw). Dit bedrag wordt op jouw bankrekening gestort en boek je op je bank. 

DatumRekeningDebitCredit
08-05-20212000 Kruisposten € 56,85
08-05-20211000 Bank€ 56,85 

Nu kan je de kruispost (tussen Mollie en jouw bankrekening) ook afletteren.

DatumRekeningDebitCredit
08-05-20211020 Tussenrekening Mollie € 56,85
08-05-20212000 Kruisposten€ 56,85 

Op de eerste werkdag van de volgende maand stuurt Mollie een factuur van de transactiekosten. Je boekt dit bedrag dan van de tussenrekening naar de rekening voor kosten als Bankkosten: 

DatumRekeningDebitCredit
01-06-20211020 Tussenrekening Mollie € 0,35
01-06-20214550 Bankkosten€ 0,35 

Het saldo op de tussenrekening is nu weer € 0,- en je webshopbetaling is verwerkt

“Laat ons jouw verhaal vertellen”

Onze Advertentie specialisten helpen jou graag met het inrichten van je accounts en campagnes en gaan altijd voor het hoogste rendement op jouw advertentie budget.

Webshop boekhouding Automatiseren. 

Koppelingen overzicht uit E-Boekhouden

Bovenstaande processen kun je ook automatiseren. Wat mogelijk is verschilt per Webshop, Boekhoudpakket en PSP. In bovenstaand voorbeeld zijn we uitgegaan van een Woocommerce webshop met Mollie, ING-bank en E-Boekhouden. Met deze combinaties kun je de volgende processen automatiseren

  • Bankafschriften automatisch importeren in E-Boekhouden ( informatie over deze koppeling zie informatie ING )
  • Bestellingen, klanten en facturen automatisch van Woocommerce naar E-Boekhouden ( informatie over deze koppeling: Zie Help E-boekhouden )
  • Mollie betalingen automatisch boeken in E-Boekhouden. ( informatie over deze koppeling: Zie help E-boekhouden

Voor de meeste combinaties van Boekhoudsoftware, Webshops en Banken zijn er dit soort koppelingen mogelijk maar niet voor allemaal. Een handig overzicht van verschillende boekhoudprogramma’s en hun mogelijkheden vindt je hier